Wat is mediation?
Mediation is een vorm van conflictbemiddeling. De mediator is neutraal en onpartijdig en helpt mensen om weer met elkaar in gesprek te komen en te zoeken naar de onderliggende belangen (loslaten van standpunten). Daarnaast ondersteunt de mediator bij het zoeken naar creatieve, toekomstgerichte oplossingen waarbinnen wederzijdse belangen zo optimaal mogelijk gewaarborgd zijn. De oplossing wordt door Bond mediation vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
Een gemiddelde mediation bestaat uit drie sessies van twee uur, van te voren worden afspraken gemaakt over de verdeling van de kosten.
Voorwaarden
Iedereen aanwezig bij een mediation is aan geheimhouding gebonden. Een mediation zal alleen dan plaats hebben als beide partijen op basis van vrijwilligheid deelnemen en er sprake is van onderhandelingsbereidheid en commitment om de mediation tot een succesvol einde te brengen. Indien van te voren aangekondigd en door beiden akkoord bevonden is het meenemen van een belangenbehartiger toegestaan.
Regels
Iedere registermediator is gehouden aan de regels opgesteld door de MfN (doorklik) en valt tevens onder het tuchtrecht (Stichting Tuchtrechtspraak Mediators). Voorafgaand aan de mediation wordt een mediationovereenkomst opgesteld.
Mediation versus rechtspraak
Als er sprake is van een conflict, dat u graag opgelost ziet, kunt u naar de rechter gaan of u kunt naar een mediator.
De gang naar de rechter kent vaak alleen maar verliezers. Het is duur, tijdrovend en de uitkomst is slechts een oplossing voor het juridische geschil en bovendien onvoorspelbaar. Daarnaast is de verhouding tussen partijen, na een uitspraak van de rechter vaak verslechterd.
Als u een mediator inschakelt, houdt u de uitkomst in eigen hand en wordt er een oplossing gevonden die aan de belangen van beide partijen tegemoet komt. Onderzoek in de praktijk heeft uitgewezen dat mediation (met een gecertificeerd register mediator) in ruim 90% van de gevallen tot overeenstemming leidt, mits er onderhandelingsbereidheid is. Een gezamenlijk gevonden oplossing heeft bovendien meer draagvlak.
Daarnaast is mediation een stuk goedkoper en sneller dan een gang naar de rechter; een gemiddeld mediation traject bestaat uit drie sessies van twee uur.
Na afsluiting van het mediation traject is de verhouding tussen partijen vaak aanzienlijk verbeterd. Zeker als u een duurzame relatie met elkaar hebt, is dit een groot voordeel. Denk bijvoorbeeld aan ex-echtelieden die in de toekomst als co-ouders de kinderen samen groot willen brengen of een aannemer en een toeleverancier die in de toekomst nog afhankelijk van elkaar zijn.