Werkwijze bij echtscheidingen
“The only real voyage of discovery consists not in seeking the landscape but having new eyes”
– Marcel Proust
Het belang van het kind staat centraal en de uitkomst van de mediation moet toekomstbestendig zijn. Dit lukt alleen als jullie beiden weer in staat zijn naar elkaar te luisteren. Van daar uit kunnen er documenten gemaakt worden die evenwichtig zijn en waarbij de belangen van jullie beiden meegewogen zijn. Dit maakt de stukken duurzaam en voorkomt een latere gang naar de rechter.
Het mediation traject begint met het herstellen van de communicatie, daarna is er ruimte voor het opstellen van het ouderschapsplan en het maken van het echtscheidingsconvenant. Kortom als je bij mij de deur uit gaat is je hele echtscheiding van A tot Z geregeld.
Herstellen van de onderlinge communicatie
Om tot een goede afwikkeling van de scheiding te komen, is het van groot belang dat de communicatie wordt hersteld. Ik ga jullie hierbij helpen.
De onderliggende emoties, verwijten en frustraties dienen aan elkaar uit gesproken te worden, zodat jullie weer in staat zijn met elkaar te communiceren en naar elkaar kunnen luisteren ook al lijkt dat nu onmogelijk. Als de communicatie is hersteld, kan de liefdesrelaties worden afgehecht en kan er constructief worden gesproken over de invulling van praktische zaken als omgang en verdeling.
Ouderschapsplan
Als er kinderen in het spel zijn, is het ouderschapsplan vaak een van de belangrijkste agendapunten in de mediation. Een ouderschapsplan is wettelijk verplicht.
Volgens de wet moeten er tenminste afspraken vastgelegd worden over de volgende onderwerpen:
- De verdeling tussen de ouders van de zorg- en opvoedingstaken met betrekking tot het kind;
- De wijze waarop de ouders elkaar informatie verschaffen en met elkaar overleggen; en
- De kosten van verzorging en opvoeding van het kind.
In de praktijk worden er meestal ook nog afspraken opgenomen over de volgende onderwerpen:
- Het feitelijk verblijf van het kind bij ieder van jullie
- Het handelen van ouders in medische aangelegenheden
- Het omgaan met schoolkeuze , wijze van communicatie met school, deelname schoolactiviteiten door beide ouders;
- De omgang met andere familieleden;
- De introductie van een nieuwe partner;
- De eventuele toekomstige verhuizing van één van beide ouders;
- Tot slot, vaak is er behoefte aan het opnemen van basisregels ten aanzien van de opvoeding in beide huizen.
Voordat het ouderschapsplan definitief wordt, zal er een gesprek plaatsvinden met de kinderen. Ik ben hiervoor getraind door een ervaren ontwikkelingspsycholoog. Dit gesprek zal met ieder kind individueel worden gevoerd en uiteraard worden aangepast aan de leeftijd. Bij een klein kind zal een gesprek een half uur duren en vooral met speltechnieken zijn bij een ouder kind ligt dit anders.
Een ouderschapsplan, is bewust een plan. Dit betekent dat hetgeen hierin is opgenomen met de tijd aan verandering onderhevig kan zijn. Naarmate de kinderen bijvoorbeeld ouder worden, kan dit op bijstelling van het ouderschapsplan vragen. In het ouderschapsplan wordt daarom altijd een evaluatiemoment ingepland. Na het eerste jaar (of indien gewenst eerder) ga ik opnieuw met jullie in gesprek; wat loopt er wel? Wat kan er beter? Wat vraagt om aanpassing en hoe ziet die aanpassing eruit?
Echtscheidingsconvenant
Naast het emotionele afscheid van elkaar, dienen er natuurlijk ook zakelijke afspraken op papier te komen. Ik heb ruim twaalf jaar ervaring als advocaat en ben dus goed thuis in het juridische. Graag ondersteun ik jullie als mediator bij het maken van deze afspraken. Daar waar ik zelf expertise tekort kom, maak ik gebruik van een uitgebreid netwerk van fiscalisten, pensioenspecialisten, financieel planners en register evaluators.
Bij de zakelijke afwikkeling van de scheiding staat voor mij voorop wat jullie willen, wat voor jullie werkt én duurzaam is. Ik wil voorkomen dat jullie twee jaar na de scheiding alsnog naar de Rechtbank moeten en jullie relatie als ouders hiermee onder druk komt te staan. De afspraken zijn dus toekomstbestendig.
In het echtscheidingsconvenant worden onder meer de volgende afspraken opgenomen;
- Verdeling van het ouderlijk huis
- Verdeling van de boedel
- Pensioenaanspraken
- Verdeling eventuele schulden
- Partneralimentatie
- Kinderalimentatie